Polovina mjeseca svibnja pravo je vrijeme za berbu bazge. Od bazge se uglavnom pravi sok, ali se prave i tinktura, čaj. Postoje recepti za liker, pjenušac, kolač… Nema za što se sve ne može iskoristiti cvijet bazge. Čak postoji recept i za pohanu bazgu. Kažu da je vrlo ukusna.
Sok od bazge je popularan napitak koji jača imunitet i osvježava organizam.
Bazga, znana i kao zova (lat. Sambucus), poznata je kao jedna od najstarijih ljekovitih biljaka u Europi. Njeni cvjetovi, bobice, lišće, kora i korijen koriste se u narodnoj medicini zbog brojnih blagotvornih svojstava.
Bazga ima ljekovita svojstva od kojih su najznačajnija ta da potiče znojenje te se koristi kod prehlada, gripe i groznice. Bazga djeluje protuupalno i pomaže kod upala grla, krajnika i dišnih puteva. Ništa manje bazga nije značajna i kod uroloških infekcija. Pospješuje izmokravanje i općenito je dobra kod problema sa bubrezima. Bazga također ima laksativna svojstva te pomaže kod probavnih tegoba i tvrde stolice.
Značaj bazge je i taj što je bogata antioksidansima. Bobice sadrže vitamine C, B1, B6 i E, što se preporučuje za jačanje imuniteta. Bazga se također koristi za detoksikaciju, a uz to poboljšava i zdravlje kože.
U literaturi se još može naći da bazga ima terapeutsko svojstvo kod reumatskih oboljenja. Čaj od cvjetova bazge može olakšati simptome artritisa i reume.
Nismo sigurni koliko bazga učinkovito pomaže kod svih ovih nabrojanih tegoba, ali je provjerena kao osvježavajući napitak. U sparne ljetne dane čaša soka od bazge uz dodatak leda uistinu osvježava.
Recepte za pripravljanje soka (sirupa) od bazge možete naći na Internetu u velikoj količini. Svi su oni slični i svaki je poprilično jednostavan.
Za čitatelje portala domovina.ba odabrali smo jedan recept koji je testiran i pokazao se odličnim. U našem receptu opisat ćemo pripravljanje sirupa na bazi 40 cvjetova bazge. I ostatak sastojaka prilagođen je tom broju cvjetova. Suština je da na 10 cvjetova ide jedna litra vode. Pa sad koliko uberete cvjetova tom broju ćete i prilagoditi ostale sastojke potreben za spravljanje soka.
Sok od bazge – 40 cvjetova
Sastojci:
- 40 cvjetova bazge (očišćenih od suhih cvjetova),
- 4 L vode,
- 3.5 kg šećera,
- 10 paketića limunske kiseline.
Osim ovih sastojaka u raznim recepturama dodaje se svjež limun. Tako da bi na ovu količinu išla 4 svježa limuna koja se isjeku na četvrtine, s tim da se tada smanji količina limunske kiseline za ½. Osim limuna mogu se dodati i svježe naranče koje će dodati svoju aromu soku. Sve ovisi šta tko voli.
Također brojni su recepti kod kojih na jedan litra vode i 10 cvjetova bazge ide količina šećera od 1 kg. Sve po volji. Mi preferiramo ovaj recept s nešto manje šećera. Ali u suštini ne može se pogriješiti, jer je šećer s vodom osnova za sirup, a bazga je ta koja daje aromu.
Priprema:
- Ovaj jednostavan recept zahtijeva da očišćene cvjetove od nametnika i suhih cvjetova prelijemo vodom i ostavimo namakati 24 sata. Nije preporučljivo duže.
- Nakon jednog dana namakanja, cvjetove trebamo procijediti kroz dvostruku gazu ili veoma sitno cjedilo te ih dodatno istisnuti rukama.
- Zatim u vodu dodamo šećer i limunsku kiselinu (limun i/ili naranču) te miješamo dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostaviti još 24 sata.
- Sok zatim ulijte u čiste (prokuhane) boce do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Sirup u podrumu, odnosno na hladnom mjestu, možete čuvati do dvije godine.
Sok je nakon otvaranja najbolje držati u frižideru kako se ne bi pokvario.
Drugi recepti predviđaju prokuhavanje smjese. Jedni ga prokuhavaju samo dok ne proključa. Drugi ga drže na vatri i do 3 sata kako bi sirup bio što gušći. Važno je imati sterilne staklene boce, jer samo u čistim staklenkama sok se može čuvati na duži period.
A evo i jednog načina kako možete sterilizirati boce.
- Pećnicu upalite na 100 stupnjeva C i ostavite da se grije.
- Rešetku od pećnice spustite na najnižu razinu.
- U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane boce pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.
- Sušite u zatvorenoj pećnici dok na bocama više nećete vidjeti kapljice vode – oko 10 minuta.
Preostaje vam još da uživate u soku od bazge.
Perica DUJMENOVIĆ